michael van gerwen wk 2017Na een drietal weken van strijd is het vanavond dan eindelijk zo ver, de finale van het William Hill World Darts Championship. Een mooi affiche is er uiteindelijk uitgekomen. Voor velen de droomfinale: Michael van Gerwen versus Gary Anderson, werelds nummer een versus de regerend wereldkampioen. Een finale waar op voorhand geen winnaar kan worden aangewezen.

Aangezien alles via RTL 7 goed te volgen was en op de PDC site alle nieuwtjes te lezen waren hebben wij er op Dartpromotie.nl tot nu nog geen aandacht aan besteed. Nu dan een kleine terugblik voor het slotstuk gespeeld gaat worden.

Een tiental Nederlanders mochten zich verheugen op deelname. Hiervan beet Jerry Hendriks op vrijdag 16 december de spits af met een 2-0 overwinning op Warren Parry in de voorronde. Helaas voor Hendriks was later op de avond Peter Wright met 3-0 te sterk voor hem.

Op de zaterdag was het de beurt aan Benito v.d. Pas en Michael van Gerwen. Benito van de Pas versloeg met 3-1 Tengku Shah en Michael van Gerwen was met 3-0 te sterk voor de Fin Kim Viljanen.

Op de zondag maakte Jermaine Wattimena zijn opwachting. Helaas wilde het bij Wattimena niet echt lopen en met 3-1 verloor hij van Daryl Gurney.

Op dinsdag gold voor Christian Kist eigenlijk hetzelfde verhaal, het liep niet echt, kansen werden gemist en hij verloor met 3-1 van Brendan Dolan. Raymond van Barneveld maakte op dezelfde avond met 3-0 gehakt van Robbie Green.

Een dag later, woensdag 21 december, viel het doek ook voor Ron Meulenkamp, met 3-0 moest Ron het hoofd buigen voor Mensur Suljovic. Op de donderdag versloeg Jelle Klaasen in een Nederlands onderonsje met 3-1 Jeffrey de Graaf terwijl Vincent v.d. Voort met dezelfde cijfers het hoofd moest buigen voor de Duitser Max Hopp.

In de 2e ronde waren er overwinningen van Benito v.d. Pas, 4-3 tegen Terry Jenkins. Jelle Klaasen versloeg met 4-0 Brendan Dolan, Raymond van Barneveld maakte met 4-0 een eind aan het optreden van Alan Norris en Michael ven Gerwen kreeg flinke tegenstand van de Spanjaard Cristo Reyes maar bleef met 4-2 overeind.

De 3e ronde gaf mooie partijen te zien waarbij Benito v.d. Pas het hoofd moest buigen voor een ontketende Gary Anderson, Raymond van Barneveld zijn klasse toonde en Adrian Lewis met 4-3 uitschakelde en Jelle Klaasen met 4-2 onderuit ging tegen Dave Chisnall. Michael van Gerwen kreeg weer flinke tegenstand, ditmaal van Darren Webster, maar Webster miste te veel op de dubbel en met 4-1 plaatste van Gerwen zich voor de kwartfinale.

In de kwartfinale versloeg Peter Wright dan James Wade met 5-3 en boekte Gary Anderson met dezelfde cijfers een overwinning op Dave Chisnall.
Michael van Gerwen versloeg met 5-1 Daryl Gurney die iets te veel onder indruk was en ook te veel miste op de dubbel. Raymond van Barneveld speelde in “El Classico” met 5-3 Phil Taylor uit het toernooi.

gary anderson wk 2017In de halve finale bleek Gary Anderson met 6-3 te sterk voor Peter Wright terwijl Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld het publiek de mooiste partij tot nu toe voorschotelden. Van Barneveld opende ijzersterk met finishes van 107, 131 en 96 om met 3-0 de eerste set binnen te halen. In de 2e set werd Van Gerwens voordeel met een '160 finish gebroken, maar met Barneveld op een dubbel voor de set antwoorde van Gerwen met een 114 finish en pakte hij vervolgens de 2e set. In het vervolg bleven beide spelers ijzersterk gooien, maar nadat van Gerwen een 3-2 voorsprong had genomen kreeg hij langzaam maar zeker toch de overhand en werd het bij Barneveld net iets minder wat een 6-2 eindstand in het voordeel van de man uit Vlijmen opleverde.
Raymond van Barneveld zijn gemiddelde eindigde op 109.34 wat het hoogste verliezend gemiddelde is op de WK ooit. Iets waar je verder dus weinig voor koopt. Michael van Gerwen eindigde op 114.05 en dat is het hoogste gemiddelde ooit gegooid op een World Darts Championship.

Voor de finale vanavond staat alles geheel open, Anderson en van Gerwen hebben beiden een gemiddelde van boven de 100 en beiden hebben een dubbel percentage van 42%. Anderson had 30 sets nodig om in de finale te geraken terwijl van Gerwen er 28 nodig had. Anderson liet 49 maximum scores noteren en van Gerwen 46. In ieder geval belooft het een mooie finale te worden waarin beide spelers elkaar tot het eind zullen testen. Of de partij hetzelfde niveau zal halen als Van Gerwen versus Barneveld is niet zeker, wel is zeker dat Anderson net als van Gerwen zo nodig en tandje hoger kan schakelen en dit langer vol kan houden als van Barneveld.