gerwen wgp 2016Michael van Gerwen heeft zaterdag voor de derde keer de World Grand Prix op zijn naam geschreven. In de finale in Dublin rekende de Brabander zaterdag af met de Schot Gary Anderson. Van Gerwen won met 5-2 en kan 110.000 euro bijschrijven. Eerder won hij het toernooi in 2012 en 2014.

Van Gerwen begon overtuigend en gaf in de eerste drie sets maar twee legs weg: 3-0, 3-1 en 3-1. In de eerste set kwam hij tot een gemiddelde met drie pijlen van 103,7 punten. Anderson kwam daarna beter in de partij, won de vierde en zesde set, maar Van Gerwen kwam geen moment in de problemen en voorkwam met een 160 finish dat de finale spannend werd: 5-2. De Nederlander haalde een gemiddelde van 100,29, het hoogste ooit in een finale van de World Grand Prix.

Vorig jaar verloor van Gerwen de finale nog van de Schot Robert Thornton, die verloor ditmaal al in de eerste ronde van Stephen Bunting.

Steve West was in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Phil Taylor. West liet sterk spel zien en met 2-1 werd de Engelse Legende uitgeschakeld. Een ronde later ging het helaas minder vloeiend bij West en moest hij in Daryl Gurney zijn meerdere erkennen.

Michael van Gerwen opende het toernooi met een 2-1 overwinning op Steve Beaton gevolgd door een 3-0 overwinning op James Wilson. In de kwartfinale werd Simon Whitlock, die een week eerder nog van Van Gerwen wist te winnen, met 3-1 uitgeschakeld. In de halve finale mocht van Gerwen aantreden tegen Dave Chisnall die stek speelde en op een 2-1 voorsprong wist te komen. Met een 10 darter in de 5e leg van de 4e set bracht Van Gerwen de stand in evenwicht en drie legs later stond hij 3-2 voor. In de zesde set kwam Chisnall nog wel 2-0 voor maar wist deze voorsprong niet om te zetten in setwinst, drie legs later was het gedaan 4-2 en een finaleplaats voor “Mighty Mike”.

Gary Anderson was op weg naar de finale te sterk geweest voor Jamie Caven, Kyle Anderson, Kim Huybrechts en in de halve finale voor Raymond van Barneveld.

Barneveld schakelde voor de halve finale Mervyn King, Adrian Lewis en Benito van de Pas uit. Tegen Anderson kwam Barneveld echter net te kort en moest hij met 4-1 het hoofd buigen voor de Schot.