VEENSTRA SUZUKIRichard Veenstra is de nieuwe Dutch Open Darts-kampioen. Hij is de eerste Nederlander die de titel wint sinds Raymond van Barneveld in 2006. Mikuru Suzuki pakte de damestitel.

Veenstra moest in de finale zien af te rekenen met Ryan Hogarth. In de tweede set deelde de Nederlander een gevoelige tik uit. Bij een 2-2 stand in legs gooide hij 158 uit. Hogarth herpakte zich echter uitstekend. Hij won de derde set. Een set later had Veenstra tweemaal de kans om het te beslissen, maar hij miste. In de vijfde en laatste set maakte Veenstra het alsnog af.

“Dit is het toernooi dat je wil winnen. Dat is moeilijker dan de Lakeside”, zegt Veenstra direct na de gewonnen titel, waarmee hij onder andere Van Barneveld, Scott Waites en Martin Adams opvolgt. “En dat je dan in zo’n rijtje mag staan is echt geweldig!”

Suzuki, de regerend wereldkampioen bij de dames, toonde in de damesfinale nogmaals haar klasse. Ze kwam nauwelijks in de problemen in haar partij tegen Aileen de Graaf. De Nederlandse won slechts twee legs en de Japanse zegevierde met 5-2.

Koppelfinales
Een paar uur eerder speelde Suzuki samen met haar Japanse koppelpartner Yuriko Yamaguchi de koppelfinale van de dames. Ze trof het regerend kampioenen duo Lorraine Winstanley/Corrine Hammond in de finale. Ook in die wedstrijd was het verschil groot. Het werd 4-0.

De finale van de herenkoppels werd een absolute thriller. Justin van Tergouw en Martijn Kleermaker kwamen 3-0 voor in die partij tegen Gino Vos en Berry van Peer, maar zagen na acht legs een gelijke stand op het bord staan. In de laatste en beslissende leg maakten Vos en Van Peer het verschil.

Dutch Open Darts Youth
Ook de jeugdfinales vonden zondag plaats. De nieuwe juniorenkampioen luistert naar de naam Daan Bastiaansen. Hij was in de finale met 4-2 te sterk voor James Beeton. Even daarvoor kroonde Layla Brussel zich tot Dutch Open-kampioen bij de meisjes. Op het podium trof ze Rosanne van der Velde, waar ze met 3-1 van won. De aspirantentitel ging naar Pim van Bijnen. Hij klopte Daan Beernink overtuigend met 3-0.

Paradarts
Vincent D’hondt heeft zijn titel als Dutch Open Darts-kampioen bij de paradarters met succes verdedigd. In de finale van de tweede editie versloeg hij Matt Doe. De Belg gooide een ijzersterke finale op de tribunebaan van de Dutch Open Darts. Hij stond geen leg af tegen de Engelse opponent.

Foto: Evert Zomer / Nederlandse Darts Bond