Paradarts interlandOp zaterdag 7 april staat een primeur in de dartssport gepland. Tijdens het 4 Nations Tournament op vakantiepark ‘De Schatberg’ in Sevenum wordt de allereerste paradartsinterland gespeeld. Nederland neemt het dan op tegen België.

De twee landen vaardigen ieder vier lichamelijke gehandicapte spelers af. Voor Nederland zullen Cliff Ruiter, Arie van der Rassel, Anton van Hemert en Kees van Wielink gaan spelen. Zij staan onder leiding van bondscoach Marijke Zomer. België zal worden vertegenwoordigd door Vincent D’hondt, Serge van Belle, Bernard Martens en Jurgen Vercammen. Thierry Gellinck is de Belgische bondscoach.

De interland tussen Nederland en België bestaat uit 20 wedstrijden. De spelers spelen een singlewedstrijd tegen alle spelers van het andere land. Daarbij gooien twee duo’s van het ene land tegen twee duo’s van het andere land. Iedere gewonnen wedstrijd levert één punt op. Het land met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand telt het legsaldo.

De paradartssport vindt steeds meer haar intrede in Nederland. Dit jaar is er een speciale NDB Ranking voor paradarters gestart, in februari werd op het grootste open darttoernooi ter wereld, de Dutch Open Darts, een paradartstoernooi georganiseerd en even daarna speelden de beste internationale paradarters op de The Hague Disability Darts Invitational, een internationaal toernooi voor paradarters.

Nu is de sport toe aan een nieuwe stap met een paradartsinterland. Tweevoudig Nederlands kampioen, Arie van der Rassel: ‘Dat is fantastisch natuurlijk. Ik ben super trots dat ik Nederland mag vertegenwoordigen. Toen ik hoorde dat er een Nederlands team zou komen, heb ik extra getraind’, zegt Van der Rassel, die aangeeft de komende paradartsinterland extra spannend te vinden. ‘Maar we staan er goed voor. Ik denk dat we gaan winnen.’

Ook de directeur van de Nederlandse Darts Bond Niels de Ruiter is verheugd. ‘Darts is er voor iedereen. De Nederlandse Darts Bond en haar vrijwilligers zetten zich al enige jaren keihard in voor de paradarters met als resultaat dat we nu de eerste officiële interland organiseren tussen Nederland en België. Op deze manier krijgt ook deze groep darters de aandacht die zij verdienen. Een fantastische eerste stap die we zeker verder willen uitbouwen.’

Op 7 april vanaf 11:30 uur worden de wedstrijden gespeeld op vakantiepark ‘De Schatberg’ in Sevenum. Alle uitslagen zijn te vinden op de website van de Nederlandse Darts Bond.

Foto: Evert Zomer.