Vandaag was het tijd voor de laatste dag van de World Cup 2017 in Kobe, Japan. Hier strijden 31 landen om de wereldtitel darts in verschillende categorieën. De NDB vaardigt een herenteam, een damesteam en een jeugdteam af om aan deze wereldkampioenschappen mee te doen.

De Nederlandse dames Anca Zijlstra (Heerlen), Vanessa Zuidema (Wieringerwerf), Aileen de Graaf (Spakenburg) en Sharon Prins (Zoetermeer) zijn overall wereldkampioen geworden. Een geweldige prestatie van het viertal van bondscoach Karin ten Kate. Om deze titel te behalen moesten zij de teamfinale winnen van Zweden. Het werd een spannende strijd waarin Nederland halverwege de finale het initiatief verloor. Bij een stand van 6-4 voor Zweden werden de dames wakker geschud en pakten vervolgens 5 legs op rij. Anca Zijlstra gooide de winnende pijl erin en bracht de eindstand op 9-6.

Dat het viertal een unieke prestatie heeft geleverd blijkt uit het feit dat het Nederland slechts één keer is gelukt om de overall wereldtitel te winnen bij de dames. In 2001 wisten Francis Hoenselaar en Mieke de Boer in Maleisië te winnen. Destijds bestond een damesteam uit twee dames.

Bij de heren werd de teamfinale en overall titel gewonnen door Australië.

Vandaag werden ook de single finales bij de senioren gespeeld. Regerend Europees kampioen Sharon Prins mocht in de eindstrijd aantreden tegen de Zweedse Vicky Pruim. Het werd een gelijk opgaande finale die uiteindelijk gewonnen werd door Pruim (7-6), die daarmee de eerste gouden medaille op een WK ooit won voor de Zweedse dames. De Westlandse Prins kende een ijzersterk toernooi en kreeg in de eindstrijd 6 matchdarts op dubbel 16 maar wist deze niet te verzilveren. Aileen de Graaf won een bronzen medaille. Bij de heren ging de singles titel naar Jeff Smith uit Canada. Hij was met 7-5 te sterk voor zijn naamgenoot Raymond Smith uit Australië. De uit Eindhoven afkomstige Willem Mandigers won een bronzen medaille. Hij verloor (6-1) in de halve eindstrijd van de latere winnaar.

Justin van Tergouw was de gevierde man bij de jeugd. Hij won het singles toernooi, het koppeltoernooi samen met Wessel Nijman, de mixkoppel met Layla Brussel en de Overall titel met het Nederlands jeugd team.

De 17-jarige van Tergouw kwam in de single finale tegen landgenoot Wessel Nijman al snel op een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Met een 12-darter bracht het Nederlandse talent uit Utrecht de eindstand op 6-3. Bij de meisjes wist Deniz Hashtbaran uit Iran de wereldtitel singles te pakken. Zij versloeg de Ierse Katie Sheldon met 6-4. De Nederlandse Layla Brussel won brons in het meisjes singles toernooi.
Dankzij een geweldig optreden van ons jeugdteam bestaande uit Wessel Nijman (Uitgeest), Justin van Tergouw (Utrecht), Layla Brussel (Den Haag) en Lerena Rietbergen (Heerhugowaard) hebben zij ook de overall wereldtitel gewonnen en dat betekent dat de wisselbeker mee terug naar Nederland gaat! Twee jaar geleden werd deze titel ook door Nederland gewonnen. Toen bestond het team uit Maikel Verberk, Kyana Frauenfelder, Layla Brussel en Justin van Tergouw.

Alle resultaten zijn hier te vinden.

NL dames wereldkampioen