Layla Brussel Justin van Tergouw klVandaag was het tijd voor dag drie van de World Cup 2017 in Kobe, Japan. Hier strijden 31 landen om de wereldtitel darts in verschillende categorieën. De NDB vaardigt een herenteam, een damesteam en een jeugdteam af om aan deze wereldkampioenschappen mee te doen

In de middag speelden de jeugd de mix koppels, kwamen de dames in actie in het singletoernooi en waren de heren actief in het koppeltoernooi. In de avond (Japanse tijd) stonden de eerste podiumfinales op het programma. De jeugd kwam daar in actie in de koppeltoernooien.

Jeugd Mix koppels

Justin van Tergouw (Utrecht) en Layla Brussel (Den Haag) speelden samen en Wessel Nijman (Uitgeest) vormde een koppel met Lerena Rietbergen (Heerhugowaard). De dominantie van onze Nederlandse jeugd was weer duidelijk zichtbaar want beide koppels haalde de finale! Justin en Layla wonnen beide poulewedstrijden en versloegen in de knock-out achtereenvolgens Rusland, Ierland en Turkije zonder een leg te verliezen! Wessel en Lerena hadden het iets lastiger. Beide poulewedstrijden werden met 4-1 gewonnen en in de knock-out fase werd Japan (4-2), Iran (4-3) en Turkije (5-2) verslagen.
De finale werd later op de dag op het podium gespeeld. Beide koppels deden weinig voor elkaar onder. Het begin van de wedstrijd was voor Wessel en Lerena, maar Justin en Layla kwamen sterk terug. Wessel kreeg de kans op 5-5, maar hij mistte dubbel negen. Justin had aan één kans genoeg en finishte 108 voor de wedstrijd. Layla en Justin werden hiermee de opvolgers van Maikel Verberk en Kyana Frauenfelder die twee jaar geleden de mix koppeltitel wisten te veroveren.

De Nederlandse jeugd kan niet meer ingehaald worden op de overall stand en dat betekent dat de wisselbeker mee terug naar Nederland gaat en dat Lerena, Layla, Wessel en Justin zich twee jaar lang wereldkampioen jeugd mogen noemen!

Dames singles
Anca Zijlstra (Heerlen) had een pittige loting in de eerste ronde in de Duitse Irina Armstrong. Helaas ging deze wedstrijd met 4-2 verloren. Vanessa Zuidema (Wieringerwerf) won haar eerste wedstrijd van de Francaise Dorothee en kwam in de tweede ronde voormalig Nederlands team speelster Tamara Schuur tegen die nu voor Noorwegen uitkomt. Schuur won deze wedstrijd met 4-1. Aileen de Graaf (Spakenburg) en Sharon Prins (Zoetermeer) drongen door tot de halve finale waar ze tegenover elkaar kwamen te staan. Aileen had achtereenvolgens gewonnen van de Belgische Ballieu, de Finse Vinikainen, de Amerikaanse Murphy en de Ierse Byrne. Sharon wist te winnen van Asia (Italië), Rekinen (Finland), Rachna David (Noorwegen), Vojtkova (Tsjechië) en Forsmark (Zweden). Sharon was in de halve finale met 5-1 de sterkste en mag morgen in de finale als regerend Europees kampioene gaan proberen om ook wereldkampioene te worden! Ze speelt om 5.30 uur Nederlandse tijd tegen de Zweedse Vicky Pruim. De Nederlandse dames staan er geweldig voor in de overall stand. Als er gewonnen wordt in één van de twee resterende finales dan is Nederland kampioen. Verliest Nederland beide finales dan is Zweden overall wereldkampioen bij de dames.

Heren koppels
Willem Mandigers (Eindhoven) en Chris Landman (Wapenveld) presteerden gisteren goed in de singles en gingen vandaag dan ook met goede moed van start. Ze versloegen de Japanners Higuchi/Ogawa, maar verloren vervolgens bij de laatste 16 van Moss en Cleaver uit Nieuw Zeeland. Ook voor het andere Nederlandse koppel was de laatste 16 het eindstation. Richard Veenstra (Ossenzijl) en Wesley Harms (Heerhugowaard), de regerend wereldkampioenen in de koppels, wonnen in de eerste ronde van Leung & McKenzie (Hong-Kong). In de tweede ronde versloegen ze knap het Australische koppel Machin & Thompson met 4-2, maar vervolgens ging het mis tegen het Russische koppel Oreshkin & Koltsov. De Russen wisten uiteindelijk ook wereldkampioen te worden door in de finale Smith & Edmunds uit Canada te verslaan met 6-3.

Finale meisjes koppel
Lerena en Layla gingen de strijd aan met de Iraanse meisjes Hashtbaran & Avazzadeh. Een strijd werd het zeker! Iran kwam in het begin van de wedstrijd op voorsprong, maar de Nederlandse meisjes knokte zich goed terug in de wedstrijd die ging over een best of 11 legs. Vanaf 3-3 ging het gelijk op en na een knappe 78 finish van Layla werd het 5-5. Lerena mistte op een haar na een 146 finish voor de wedstrijd en helaas ging de leg ook in de volgende twee beurten niet uit. Iran finishte uiteindelijk dubbel vier en kroonde zich tot wereldkampioen koppels bij de meisjes. De teleurstelling overheerste bij de Nederlandse meisjes, maar zij mogen absoluut trots zijn op de zilveren plak en het vertoonde spel.

Finale jongens koppel
Wessel en Justin speelden in de finale tegen het Ierse koppel Barry & Heffernan en ze maakten hun favorietenrol meer dan waar. Met werkelijk fantastisch spel overliepen ze de Ieren die zelf ook een prima partij speelden. De jongens gooide in totaal vijf keer 180 en Justin gooide een 142-finish. Met een prachtig gemiddelde van 32,76 per pijl versloegen ze de Ieren met 6-1.

Finale dames koppel
Anca Zijlstra en Vanessa Zuidema kwamen gisteren in het koppeltoernooi net te kort voor een finaleplaats. Na een sterk toernooi werden ze in de halve finale uitgeschakeld en dat leverde een mooie bronzen medaille op voor de dames. De finale werd uiteindelijk gewonnen door de Russische dames Dobromyslova & Kononova die de Ierse combinatie Byrne & Breen versloegen met 6-1.

Alle resultaten zijn hier te vinden.

Vannacht staan alle singlefinales en de teamfinales van de senioren op het programma. De livestream start om 04.00 uur Nederlandse tijd en de links vindt u hieronder.

Livestream single finales

Livestream team finales

Layla Brussel Justin van Tergouw

Foto: NDB