brussaard van verkZaterdag 5 januari werd in de kantine van vv Zinkwegse Boys voor de 9e maal het ZWB open gehouden. Met 37 koppels aan de start was er weer sprake van een bijzonder goede opkomst, met een goede mix van een aantal darterts uit de regio aangevuld met meerder voetbalkoppels.

Er werd gestart in 9 poules waarna de sterksten uit de poules doorgingen naar de Winnaarsronde om via het knock-out principe verder de strijden voor de toernooi winst, met bijbehorende wisselbokaal en de dikst gevulde enveloppen. De minder gelukkigen streden verder in de Verliezersronde waarin ook bekers en kleine geldprijzen waren te verdienen. Nadat de poulefase was afgewerkt werd er eerst een verloting gehouden waarin meer dan 40 prijzen waren te verdienen, zoals een stoomreinger, boodschappenpakket, schoonmaakpakketen, etenswaren, drankpakketten en lekkere bad- douche en geursets.

In de Verliezersronde gingen 18 koppels verder om de kleinere troostprijzen te verdelen. Vanaf de kwartfinales werden de partijen vlot afgewerkt, want alle partijen werden met een 2-0 stand afgesloten. In de halve eindstrijd waren het Jan Hokke en Remco Schilperoord die de lakens uitdeelden en hun tegenstanders Jordy Kaptein en Rob Janse met 2-0 het nakijken gaven.
In de andere halve finale nog een ZWb-tintje 3e elftal speler Dion Hoegen mocht samen met zijn maat Alex Orgers aantreden tegen Lucien Bogers en Remon van der Sluis. Laatstgenoemden hadden het beste van het spel en gaven ook geen leg af waardoor zijn ook met 2-0 de finale bereikten.

hokke schilperoordIn de finale die in een best-of-5 werd gespeeld, namen Jan en Remco het initiatief en lieten weinig kansen over voor hun tegenstanders. Remon en Lucien probeerden het wel, maar konden niet onder de druk uitkomen. Jan en Remco scoorden en finishten goed, waardoor er geen houden aan was en zodoende een afgetekende 3-0 overwinning een feit was en Jan en Remco daarmee dus de Verliezersronde op hun naam schreven.

In de Winaarsronde hadden de 9 poulewinnaars, Arjan & Gert-Jan, Bas & Corné, Henri & Maarten, Maurice & Silco, Berry & Remco, Mike & Stephan, Ger & Simon, Jeroen & Niels en Kees & Ronald, in ieder geval een bye. Poulewinnaar worden is echter geen garantie om ver te kunnen komen in het toernooi zo bleek ook ditmaal weer. In de kwartfinales was al meer dan de helft van hen uitgeschakeld.

In deze fase ging het, op één partij na, tot aan het gaatje om een winnaar aan te wijzen.
Bas & Corne wonnen met 3-2 van Crelis & Jaap. Geert & Jan wonnen ten koste van Domique & Gino, terwijl Erwin & Jos daarnaast Maurice & Silco naar het schrijfbord verwezen, waarmee met jeugdtrainer Silco de laatste ZWB-er uit het toernooi verdween. De titelverderdigers Arjan & Gert-Jan gunden hun tegenstanders Maarten en Henri geen enkele leg en werden dus met 3-0 uit het toernooi geknikkerd.

In de halve finale gingen Arjan en Gert-Jan op de zelfde voet verder en ook tegen Bas Koole en Corne Groeneveld werd geen leg afgestaan en werd voor de 3e maal op rij de finale bereikt.
Wie hun tegenstanders daarin zouden worden liet nog even op zich wachten, want in een spannende en gelijk opgaande partij was er een 5e en beslissende leg nodig. Geert Oorbeek en Jan Snoep hadden de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar Jos Solleveld en zijn maat Erwin Fransen dwongen een 5e leg af die beide kanten op kon gaan, maar uiteindelijk wisten Jan en Geert de winst binnen te halen.

Dit betekende dan ook dat er een herhaling kwam van de finale van 2018 tussen Geert & Jan en Arjan & Gert-Jan, welke elkaar eerder op de dag ook al in de poulefase hadden getroffen, waarin Arjan en Gert-Jan een 2-1 winst hadden geboekt.
De finale werd in een beste-of-7 formaat gespeeld waarin Arjan & Gert-Jan mochten beginnen, maar konden dit voordeel niet uitbuiten, want ze werden direct gebroken. Lang konden Jan en Geert niet genieten van hun voorsprong, want er werd direct terug gebroken, en dus een 1-1 stand.

In de derde leg leek er weer een break aan te komen, maar het missen van de dubbels door zowel Jan als Geert, werd uiteindelijk door Gert-Jan afgestraft en zij kwamen op 2-1 voor. Dit leek een klein knakpunt te zijn want Geert en Jan zakte wat in qua scores en zagen de leg verloren gaan en keken tegen een 3-1 achterstand aan. In de vijfde leg ging het ineens andersom en gooiden Arjan en Gert-Jan in eens mindere scores en moesten hun leg eer afstaan en was de spanning weer terug met 3-2. Die spanning lieten de titelverdedigers echter snel vergaan, want met enkele goede scores, waaronder een 180-er van de Bruss werd een gat geslagen welke niet meer te achterhalen leek. Na het missen van de eerste beurt op de dubbels voerde Geert nog wel de druk op met 140 maar dit bleek niet genoeg want Gert-Jan en Arjan gooide daarna uit en pakte met 4-2 de winst voor de 3e maak op rij.

Er werd op deze dag 16x een 180-er gegooid. Gert-Jan nam er met 5 de meeste voor zijn rekening.
Hoge finishes worden er traditie getrouw nagenoeg niet gegooid op het ZWB-open, slechts 3 keer werden een 100 of hoger finish gemeld. Ook deze eer en prijs viel ten prooi aan Gert-Jan; hij wist 126 in de allereerste partij van de dag te gooien en werd dus niet meer overtroffen.

Één dame was er in ons midden die met het uitgooien van 68 dus de prijs bij de dames mee mocht nemen naar huis.
Met 74 darters en een aantal bezoekers kan weer teruggekeken worden op een geslaagde editie en kijken we er naar uit om de eerste zaterdag van 2020 de 10e editie te gaan organiseren.

Dit toernooi was echter niet mogelijk geweest zonder medewerking van een aantal vrijwilligers en bijdragen van diverse sponsors. Speciale dank gaat uit naar:
Simon, Marcel G, Bertus, Anja, Annette, Ton, Elmer, Jan, Nick, Marcel S, Richard en Simone .

Wijntje Witgoed, Restaurant ’t Schippershuis, Leon van Pelt Schildersbedrijf, Optimaal talent, Slagerij Schipper, Dick Schutter Schilderwerken, The Magic Darts, vv Zinkwegse Boys en de HWDO.

Een ieder bedankt en tot volgend jaar!