arjan brussaardZaterdag 23 juni werd in de kantine van sporthal MFA de Tienvoet het finale toernooi van de HWDO ranking 2017-2018 gespeeld. 32 spelers hadden zich hiervoor geplaatst, echter waren er 3 afmelding waardoor er met 29 man aan de avond werd begonnen om de prijzenpot van bijna € 2000,- te verdelen, waarvan er € 400,- voor de winnaar van de avond zou zijn.

Er werd zoals gebruikelijk gestart met een poulefase, waarbij de nummers 17 t/m 32 waren verdeeld in 4 poules en speelden voor een plek in de eerste knock-out ronde. De nummers 1 t/m 16 waren ook in 4 poules verdeeld en waren al zeker van een plek in ronde 2 en er kon zelfs een plek in ronde 3 worden behaald als men zich bij de eerste twee wist te spelen in de poule. Iedereen ging dus door naar de knock-out fase en er was dus geen verliezersronde.

Doordat er 3 afmelders waren, hadden 3 spelers een vrije doorgang naar de tweede ronde, dit waren Geert Oorbeek, Marco van Bochove en Patrick Luijendijk . Opvallend was dat Arjan Brussaard, nummer 1 in de
eindstand, ook al in tweede ronde aan het werk moest, doordat hij derde was geworden in zijn poule.

Bij de laatste 16 werden een aantal hoog geplaatste spelers uitgeschakeld. Zo verloor nr. 14 Marco Meijboom van Raymond van der Hoeven met 3-0. Jordy Kaptein (9e) trok met 3-2 aan het kortste eind tegen Geert Oorbeek en kreeg Marcel van Verk (nr. 8) een 3-0 nederlaag te verwerken tegen Menno Angenent. Nummer 2 van de ranking Gert-Jan Resoort trof in Patrick Luijendijk een taaie tegenstander en moest met 3-2 buigen voor hem.

Bij de kwartfinales gingen 3 van de 4 partijen over de volle lengte van 5 legs. Alleen Raymond van der Hoeven had maar 3 legs nodig om Menno Angenent met 3-0 aan de kant te schuiven. Jeffrey Krijger wist Geert Oorbeek maar net met 3-2 van zich af te houden. Ook Gino wist aan de goede kant van de score te blijven tegen Patrick Luijendijk. Arjan Brussaard had de nodige moeite met Gert Kooi en kon in de laatste leg opgelucht adem halen na het gooien van de beslissende dubbel. Arjan was na de kwartfinales blijkbaar wakker geschud, want in de halve finale tegen Jeffery Krijger was hij zeer scherp en gunde zijn teamgenoot slechts één leg en pakte met 4-1 dus een plek in de finale. In de andere halve finale was het zeer spannend en het niveau hoog. Gino wist in de zevende leg de beslissende dubbel te gooien en behaalde dus een finale plek.

De finale werd gespeeld in een best-of-9 en stond ook nu weer onder leiding van het vaste schrijvers duo Gert Kooi en John Schipper en werd bekeken door een groot aantal toeschouwers. Arjan mocht de wedstrijd beginnen en nam direct het initiatief met zeer goede scores en Gino kon niet aanhaken waardoor het 1-0 werd na slechts 13 pijlen . Gino begon in de tweede leg en scoorde nu wel goed en behield zijn eigen leg en dus 1-1. In de derde leg was het Arjan die weer op voorsprong kwam en Gino begon in de vierde leg wat mindere scores te gooien en moest daardoor een break incasseren en keek tegen een 3-1 achterstand aan. Arjan rook bloed en bleef op een hoog niveau gooien qua scores terwijl Gino goede en minder goede beurten afwisselde en daardoor telkens achter de feiten aanliep en geen kans op een dubbel kreeg en Arjan met 4-1 op zag komen die daardoor één leg van de overwinning verwijderd was. In de zesde leg ging het meer gelijk op, maar was het Arjan die de eerste kans op een
dubbel kreeg. Deze kans werd niet gegrepen, maar Gino kon de missers niet afstraffen en Arjan mocht nogmaals terug komen om de partij te beslissen, hetgeen hij ook deed en zo met 5-1 de winst pakte en dus de wisselbokaal en de rijkst gevulde envelop van de avond met € 400,- mee naar huis mocht nemen.

Slecht vijfmaal werd er deze avond een 180-er gegooid en de hoogste finish bleek 116 te zijn.

Na afloop van de finale vond de prijsuitreiking plaats, waarin alle spelers een mooie beker ontvingen en een gevulde envelop, zodat iedereen dus met een prijs naar huis ging.

Hiermee is er een einde gekomen aan weer een jaargang HWDO ranking, waarbij we de ruim 80 verschillende darters willen bedanken voor hun deelname, de 5 locaties voor het beschikbaar stellen van hun locatie, Jan Hokke van The Magic Darts voor het verzorgen van de mooie bekers.

We wensen iedereen een fijne zomer(vakantie) toe en hopen in september iedereen weer terug te zien bij een nieuwe editie van de HWDO ranking.

# Gert & John #