arjan brussaardZaterdag 30 september dachten 28 darters, stel vandaag niet uit wat morgen ook nog kan, en begaven zich richting Puttershoek waar in café t Centrum begonnen werd aan het 2e ranking toernooi van dit seizoen. Opvallend was dat er geen enkele Kaale Buller aanwezig was, welke ’t Centrum als thuishonk gebruiken. Dit mocht de pret echter niet drukken en lag desondanks een gezellige avond in het verschiet, even weg van de doordeweekse beslommeringen, een leuk pijltje gooien en je verder nergens druk om hoeven te maken.

De deelnemers werden evenredig verdeeld over 7 poules van 4, waarin getracht werd zoveel mogelijk partijen te winnen om zo een plek in de winnaarsronde te kunnen bemachtigen. In het merendeel van de poules liet de stand niets aan onduidelijkheid over, en kon er een duidelijke winnaar aangewezen worden. In andere poules moest er een Pools rekenmachine aan te pas komen, waarvan vooraf eerst de gebruiksaanwijzing moest worden doorgenomen en uitgelegd werd hoe deze werkte, om de volgorde van de eindstand te bepalen en daarmee te constateren dat een enkeling zich buiten de waard gerekend had.

Zoals in elke sport zijn er winnaars en verliezers, maar het leuke van de ranking is, is dat de verliezers niet gelijk uitgeschakeld zijn en een herkansing krijgen om nog voor een (troost)finale plek te mogen strijden. Dit gold ook voor de drie aanwezige dames deze avond. Samantha Snaauw wist in de poule nog welk een leg van Arjan Brussaard af te snoepen, maar echter geen winst partij te behalen, waarna ze in de Ko-fase van Ger Boekee verloor met 2-0. Cretienne Godschalk gaf haar partij tegen Anouk Lokum bij voorbaat cadeau , waarmee Anouk dus een walk-over had naar de volgende ronde. In deze tweede ronde verloor Anouk echter met 2-0 van Jeroen Brussé. Hiermee werd Anouk, zij het slechts voor de statistieken, zonder een partij te winnen toch de beste dame van de avond, een eervolle vermelding die, envelop-technisch echter verder niets oplevert.

Nadat Ger Boekee Samantha had verslagen, wist hij daarna ook te winnen van Jaap van Tiggelen en in de halve finale tegen diens teamgenoot Gert Kooi, die bij elkaar het beste naar boven haalde en de toernooileiding de nodige consumpties koste, maar Ger wel de finale opleverde. Zijn tegenstander werd daarin Gerard Verburg, die in de poulefase geen dubbel had geraakt, maar zich via overwinningen op Maurice de Keijzer, Ronald van Ruiven en Jeroen Brussé aardig had hersteld.

Ook in de finale bleek Gerard de juiste vorm te pakken, terwijl Ger nog moest bijkomen van de voornamelijk geestelijke slijtage slag van de vorige partij. Gerard bleek uiteindelijk de betere uitgooier te zijn en won met 3-1

In de winnaarsronde, deze keer dus maar met 14 spelers, moesten de poulewinnaars laten zien of hun vorm doorgetrokken kon worden. Marco Meiboom en Glenn Krijger hadden het fortuin een vrij loting te krijgen en dus een plek in de kwartfinales. De overige 5 poulewinnaars, Gert-Jan Resoort, John Schipper, Rory Goudswaard, Jeffrey Krijger en Gino Blom moesten direct aan de bak. Alleen John Schipper wist niet te winnen, hij moest met 3-0 zijn meerdere erkennen in Arjan Brussaard.

In die kwartfinale kon Marco na zijn bye ook afscheid nemen, want Gert-Jan was te sterk met 3-0. Glenn kon ook niet lang genieten, want hoewel hij beter speelde verloor hij tegen de verhouding in van neeflief Jeffrey. Gino won met 3-0 van Jordy en ook Arjan won met deze cijfers van Rory.
De halve finales betekende het einde van Jeffrey, want Gino liet met 4-1 zijn pijlen duidelijk spreken. In de andere halve eindstrijd stonden de finalisten van het eerste toernooi tegen over elkaar. Gert-Jan liet hierin zeer sterk spel zien, maar Arjan deed dat ook en pakte op de juiste momenten zijn kans en liet Gert-Jan met 4-1 achter zich.

Om klokslag 12 uur werd begonnen aan de finale, welke zoals gebruikelijk, over maximaal negen legs zou gaan en onder leiding stond van de “Baleco/Sprite” brigade. Arjan mocht beginnen en gaf direct goed gas, terwijl Gino moeite had om goed te scoren en voordat met het doorhad stond Arjan met 1-0 voor. In het zelfde tempo pakte Arjan de eerste break en hield daarna zijn eigen leg, waarin hij ook een 180-er liet noteren, en zo op 3-0 kwam. Gino leek iets meer in zijn ritme te komen en kreeg in de vierde leg, die hij zelf begonnen was, kansen om uit te gooien, maar hierbij haperdij hij hetgeen Arjan de uitgelezen kans gaf om de tweede break van de avond te plaatsten en dus 4-0. Gino bleef echter proberen om er nog een wedstrijd van te maken, en met enkele goede scores stond hij weer eerder op een finish en nu pakte hij wel gelijk zijn kans, en maakte er 4-1 van. Arjan leek hiermee echter niet van zijn stuk te krijgen en gooide er nog een schepje bovenop, opende met een 180-score gevolgd door 100, waarna met een iets mindere score er 154 op het score bord bleef staan. Niets is onmogelijk dacht Arjan en met 2 pijlen in de triple 19 wist hij Tops recht in het midden te raken en sloot hij de partij geweldig af, en boekte terecht met 5-1 de overwinning op deze avond en daarmee ook de leiding in de tussenstand.

Zo rond half één werden de prijzen uitgereikt en kon een ieder huiswaarts gaan. Hoewel de route voor de heen- en terug reis voor de meesten het zelfde is en net zo lang zou moeten zijn, had de wedstrijdleiding het vermoeden dat Arne Dumoulin in de tweede etappe meer kilometers zou maken, of er in ieder geval langer over zou doen dan de eerste rit.

Deze avond werd er tot aan de halve finale rustig aan gedaan met de 180-ers, maar uiteindelijk stond de teller toch nog op 12, waarvan Arjan Brussaard er met 5 stuks de meeste voor zijn rekening nam.

Ook het hoge uitgooien ging niet al te soepel deze avond, slechts 5 maal gebeurde dit en de afsluitende 154 van Arjan Brussaard was ook de hoogste van de avond.

Volgende ranking is op zaterdag 11 november, dan zal Café Den Boer Hoeve zijn debuut maken in de HWDO ranking. Aanmelden kan tot 19.30.