brussaard resoordZaterdag 16 september werd met 41 deelnemers in MFA de Tienvoet in Heinenoord gestart met de eerste HWDO ranking van dit seizoen. Naast een aantal vaste bezoekers mochten we ook weer een aantal nieuwe gezichten verwelkomen op deze avond.

Zoals gebruikelijk werd gestart met een poulefase, waarna er een schifting in een Winnaars- en Verliezersronde zou plaatsvinden waarin de strijd om de euro’s en de punten via het knock-out systeem verder zou gaan.
De deelnemers werden op de 7 aanwezige banen verdeeld over 10 poules, hetgeen dus ook 10 poulewinnaars opleverde. In enkele poules waren meerdere personen gelijk geëindigd en moest de rekenmachine er aan te pas komen om het legsaldo te berekenen en daarmee de plaats in de poule te bepalen. In enkele poules was dit nodig om de poulewinnaar aan te wijzen, maar in 2 poules was dit nodig om één ongelukkige te vertellen dat hij ondanks 2 winstpartijen veroordeeld was tot de Verliezersronde.

Uiteindelijk kwamen de volgende 10 poulewinnaars uit de koker: Rory Goudswaard, Arjan Brussaard, Pascal den Tuinder, Cretienne Godschalk, Marcel Koolmees, Gert-Jan Resoort, William de Gelder, Jan Snoep, Gino Blom en John Schipper die met hun 1e plek ook bye hadden verdiend en zodoende alvast een extra rankingpunt konden bijschrijven.

We mochten deze avond slechts 2 meespelende dames verwelkomen. Anouk Lokum wist in haar poule één partij te winnen, wat betekende dat zij in de Verliezersronde terecht kwam. Na een vrijloting wist zij Mike Kaptein met 2-1 te verslaan, maar in de kwartfinale moest zij haar meerdere erkennen in Marco Meiboom. De andere dame op deze avond was Cretienne Godschalk die met 3 winstpartijen poulewinnaar werd en daarmee bij de laatste 16 van de Winnaarsronde kwam. Hierin bleek Michel van Ruiven echter met 3-1 te sterk. Desalniettemin was zij hiermee de beste van beide dames.

In de verliezersronde troffen Jos Solleveld en Marco Meiboom elkaar. Jos was daar gekomen door te winnen van Dennis Meiboom, Arne Merkus en Jordy Kaptein, terwijl Marco winst behaalde tegen Leander Wagenmaker, Anouk Lokum en Jeroen Brussé. Jos bleek in de finale over de beste vorm te beschikken en pakte met 3-0 de overwinning.

De knock-out fase liep op sommige momenten enige vertraging op doordat de schrijvers in geen velden-of-wegen waren te bekennen. Het is een beetje jammer dat als men er met De Pet naar gooit of een ronde niet Overleeft het hazenpad wordt gekozen en de darters die na hen moeten gooien, geïrriteerd laten wachten tot er uiteindelijk anderen zijn die het vrijwillig overnemen. Gelukkig zijn er ook nog Krijgers die wel snappen hoe het werkt, dat je door moet vechten tot het eind, een tegenstander moet respecteren, een nederlaag moet accepteren en daar de gevolgen van moet aanvaarden.

In de Winnaarsronde bleek deze avond dat het winnen van je poule geen garantie is voor succes in het verdere verloop van het toernooi. Bij de laatste 16 moesten er namelijk direct al 6 van hen het veld ruimen, terwijl de enige nummer 3 van een poule (van 5), Michel van Ruiven, zich wel voor de kwartfinales wist te plaatsen. Hierin viel nog een poulewinnaar af, want Gino Blom was niet opgewassen tegen Raymond van der Hoeven (0-3). Eerder genoemde Michel van Ruiven moest met de zelfde cijfers een nederlaag slikken tegen Marcel Koolmees. Arjan Brussaard
liet slechts 1 leg liggen tegen Dominique Kudret. Glenn Krijger trok nipt aan het kortste eind en verloor met 3-2 van teamgenoot Gert-Jan Resoort.

In de halve finales was het ranking winnaar van afgelopen seizoen, Raymond van der Hoeven, die deze keer geen finale plaats wist op te eisen, want Gert-Jan weerhield hem hiervan door een 4-1 te laten 1noteren. Op het andere bord was een spannende partij gaande en viel de beslissing pas in de laatste leg, Marcel Koolmees moest jammerlijk met 3-4 zijn meerdere erkenning Arjan Brussaard.

Iets na middernacht werd begonnen aan de finale, gespeeld over maximaal 9 legs, tussen de beide Boerenjongens Gert-Jan en Arjan, onder leiding van het vaste scheidsrechterduo Gert Kooi en John Schipper. Het was Arjan die mocht beginnen aan de partij en dat ook goed deed en dit voordeel ook benutte en een 1-0 voorsprong pakte. Gert-Jan af in zijn leg echter ook de voorsprong niet weg en kwam op 1-1. Nadat beide heren ook hun volgende leg binnenhaalden en het 2-2 stond begon Arjan scorend wat achter te blijven waarvan Gert-Jan profiteerde mede door bijna elke beurt minimaal één triple 19 te raken en met rasse schreden naar een finish toewerkte en zo de eerste break van de wedstrijd een feit was 2-3. Ook in de zedse leg liet Arjan niet zijn beste spel zien en breidde Gert-Jan zijn voorspong uit naar 4-2 en daarmee op rozen leek te zitten. De Bruss is echter niet voor één gat te vangen, wist zich te herpakken en behield zijn eigen leg en bracht met 3-4 op het scorebord de spanning weer terug in de wedstrijd. Na zijn 3 vorige legs te hebben gewonnen leek Gert-Jan op partijwinst af te stevenen, maar nu ging bij hem het scoren haperen, waarvan Arjan juist profiteerde en op het juiste moment terug wist te breaken en de stand op 4-4 kwam en er dus een beslissende sudden-death leg gespeeld moest gaan worden. Gert-Jan wist het Bullen te winnen en liep scorende direct weg bij Arjan, die nog probeerde aan te klampen, maar Gert-Jan was nu geenszins van plan de winst nog weg te geven en na het missen van de eerste pijl, gooide hij snel uit en pakte met 5-4 de winst op het 1e toernooi en mag zich voor minimaal 2 weken koploper noemen.

Er werden deze avond 10 180-scores gemeld, waarvan er 2 door Patrick Luijendijk en 2 door Raymond van der Hoeven werden gegooid.Cretienne wist van beide dames met 81 de hoogste uitgooit te realiseren.
Bij de heren werd er 12 maal een 100+ finish gegooid. Na de poulefase was het Pascal den Tuinder die aan kop ging met 131 echter bleek dit niet genoeg, want met 150 was het Patrick Luijendijk die de hoogste finish van de avond produceerde.

Volgende ranking is op zaterdag 30 september, welke dan gehouden wordt in café ’t Centrum in Puttershoek, alwaar men zich tot 19.30 kan aanmelden aan de wedstrijdtafel.