raymond vd hoeven HWDORichard van den Boogaert Runner-up; Ger Boekee wint verliezersronde

Zaterdag 10 juni werd in café Effe om in Oud-Beijerland het eindtoernooi van de HWDO ranking gespeeld. De top 32 van de stand had zich voor deze avond geplaatst en gingen in 8 poules van start in de hoop om aan het eind van de avond de hoofdprijs van € 400,- in ontvangst te mogen nemen. Naast deze hoofdprijs was er een totale prijzenpot van € 1995,- welke over alle deelnemers van het eindtoernooi zou worden verdeeld en was er tevens voor iedere deelnemer een beker zodat iedereen met een prijs naar huis zou gaan.

De poules waren op basis van de eindstand ingedeeld, waarbij de top 8 een beschermde status genoot en elkaar dus niet in de poulefase zouden kunnen treffen. De laatsten uit de poule zouden afvallen voor de winnaarsronde en in een verliezersronde spelen om de troostprijzen. De eerste drie gingen dus door naar de winnaarsronde, waarbij de poulewinnaars een vrijloting hadden en zich zodoende al bij de laatste 16 hadden gespeeld en al zeker waren van een iets dikker gevulde enveloppe.

Een toppositie in de stand betekende niet automatisch een toppositie in de poule. Zo haalden nr. 4 Danny Noordijk en nr. 8 Menno Angenent met slechts 1 overwinning nipt een 3e plaats in de poule. Nr.3 Jeffrey Krijger, nr.6 Marcel van Verk en nr.7 Jos Solleveld werden 2e in hun poule. Winnaar van totale ranking Raymond van der Hoeven deed als nummer 1 geplaatst, wat er van hem werd verwacht en werd 1e in zijn poule, evenals nr.2 Patrick Luijendijk en nr5. John Schipper. Op basis van zijn ranking zorgde Marcel Goudswaard voor de grootste “verrassing” door als nr. 25 als poulewinnaar te eindigen. Verder eindigden Alex Ton (20), Marco Meijboom (14) Marcel Koolmees (22) en
Jordy Kaptein (10) als eerste in hun poule.

Zoals gemeld vielen deze avond alleen de laatsten uit de poules af en ging verder in de verliezersronde, waar voor de finalisten een kleine extra beloning lag te wachten. in die finale troffen Jaap van Tiggelen en Ger Boekee elkaar. Jaap wist daarvoor te winnen van Maurice de Keijzer en Samantha Snaauw, terwijl Ger eerst won van Anouk Lokum en daarna van Cretienne Godschalk. Jaap wist hierin slechts een leg van Ger af te snoepen en moest met 3-1 zijn
meerdere erkennen.

In de winnaarsronde vond de één na de andere verrassing plaats en moesten hoog geplaatsen en poulewinnaars al vroegtijdig het toernooi verlaten. Zo viel Danny Noordijk (4) al in de 1e ronde af door toedoen van Ali Komurcu. Bij de laatste 16 vielen er 6 poulewinnaars af; Alex Ton winnaar van vorig jaar, Marcel Goudswaard, John Schipper, Marco Meijboom, Marcel Koolmees en Jordy Kaptein konden hun goede poulefase niet doortrekken en mochten plaats nemen aan het schrijfbord. Alleen Raymond van der Hoeven en Patrick Luijendijk wisten zich wel voor de
kwartfinale te plaatsen.

Menno Angenent wist zich te herpakken en zich via Liza en Jordy bij de laatste 8 te spelen. Gino Blom (19) die ook als 3e in zijn poule was geëindigd plaatste zich hiervoor door te winnen van Gerard Verburg en Alex Ton.
In de kwartfinales wist Raymond vrij eenvoudig te winnen van Marcel Verk (3-0) en pakte Jos Solleveld met 3-1 Gino. Aan de onderkant van het schema was er een vijfde leg nodig om een winnaar aan te wijzen, waarbij Menno Angenent verrassend van Patrick Luijendijk won. Richard van den Boogaert (9) wist dit ook te doen tegen Ali.

In de halve finale stonden Wunderbar Dry teamgenoten Raymond en Jos tegen over elkaar. Na een 2-2 tussenstand was het Raymond die de partij naar zich toetrok en zo met 4-2 de finale behaalde. De tweede halve finale ging ook tussen twee teamgenoten. The Shafts spelers Menno en Richard troffen elkaar hierin. Menno wist in rap tempo op 3-0 te komen, maar Richard kwam knap terug en bracht de stand weer in evenwicht. Menno leek in de laatste leg dan alsnog de partij naar zich toe trekken maar kreeg zijn pijlen niet in de dubbel waarna Richard alsnog kon profiteren en won.

In de finale dus de als eerste geplaatste Raymond van der Hoeven en nummer 9 Richard van den Boogaert. Onder leiding van het vaste schrijversduo Gert Kooi en John Schipper werd in een best-of-9 begonnen door Raymond aan de partij, hetgeen hij voortvarend deed. Richard kon redelijk bijblijven, maar Raymond benutte het voordeel van beginnen en pakte zo een 1-0 voorsprong. Richard liet zich niet van de wijs brengen en pakte de 2e leg. Raymond gooide in de derde leg een 180-er en pakte ook direct de eerste mogelijkheid om uit te gooien aan, dus 2-1. Richard
gooide ook nu in zijn eigen leg goede scores en leek gelijk te maken, maar miste op een haar na de dubbels, en bood Raymond de kans om te breaken, een kans die hij niet onbenut liet en zo op 3-1 kwam. In de vijfde leg gooide beide mannen wat wisselvallig, maar Raymond kreeg weer als eerste de kans om een finish te gooien hetgeen wel aan hem besteed is en zo pakte hij een comfortabele 4-1 voorsprong. Dit leek de genadeklap te zijn want Richard zakte qua score wat in en kon er geen druk opzetten bij Raymond, die onverstoord naar het einde van de partij toewerkte en zodoende met 5-1 de partij wist te winnen en daarmee de hoofdprijs van € 400 in ontvangst mocht nemen, naast de bijbehorende beker en wisselbokaal.

De hoogste finish van deze avond was voor Raymond van der Hoeven, met 156. Liza gooide van de dames 92 als hoogste finish. 6 personen wisten ieder 1 maal 180 te gooien; Raymond van der Hoeven, Menno Angenent, Gerard Verburg, Ronald Snaauw en Marcel van Verk.

Na afloop van de finale werd aan de top-3 van de eindstand een beker uitgereikt, en ontving Danny Noordijk een beker voor de hoogste gegooide finish (158) in de ranking, Anouk Lokum voor 90 bij de dames en ontving Raymond een beker voor de meest gegooide 180-scores. Daarnaast werd aan alle deelnemers een beker overhandigd en mocht iedereen daarnaast een envelop met inhoud mee naar huis nemen.

Hiermee is een einde gekomen aan de HWDO ranking 2016-2017, welke niet tot stand had kunnen komen zonder medewerking van de locaties waar we gebruik van hebben mogen maken, Café Effe Om (Oud-Beijerland), Het Centrum (Puttershoek), Het Krijgertje (Oud-Beijerland) en MFA de Tienvoet (Heinenoord) en de prijzen voor de hoogste finish verzorgd door The Magic Darts, welke ook de uitgereikte bekers heeft aangeleverd.

Maar de meeste dank gaat uit naar alle darters die hebben meegedaan, zowel de trouwe als de sporadische deelnemers, die er voor hebben gezorgd dat we weer 12 goed bezochte toernooien hebben gehad en daardoor een leuk eindtoernooi met een mooie prijzenpot hebben kunnen organiseren.

We wensen iedereen een fijne zomer(vakantie) toe en hopen vanaf september weer te starten met een nieuwe ranking cyclus.

Namens de HWDO
Gert Kooi & John Schipper

bekers hwdo