patrick luijendijkMet 35 deelnemers werd zaterdag 14 mei gestart in 7 poules aan de laatste ranking van dit toernooi. Hoewel de top 3 al vast stond en de meesten zich al verzekerd hadden van een plaat op het eind toernooi was toch de gehele top 20 van het klassement aanwezig om een gezellig avondje te darten.

Het ticket voor de 32e plek in het klassement was nog allerminst zeker wie daar de eigenaar van worden en op voorhand konden er daar zich nog 7 darters voor in aanmerking komen, maar door dat er enkelen afwezigen waren werden dit er nog vier voor die laatste plaatsing kans en omdat de onderlinge verschillen miniem waren viel deze beslissing ook pas na knock-out fase.

Omdat er twee spelers uit de top-32 niet aanwezig waren schoof het veld wat in elkaar. Nummer 32 Jaap van Tiggelen profiteerde hiervan en mede door een overwinning in de 1e ronde van verliezersronde schoof hij door naar plek 30. Maurice de Keizer wist ook één partij te winnen hierin en pakte zo plaats 31. Zoals gemeld bleven er nog 4 spelers over voor het laatste bewijs voor de finaleavond. Het was Cretienne die, allesbehalve fit en ziek aan het bord stond, op plek 32 kwam.

Dennis Meijboom, Ken Uiterwijk en Samantha Snaauw wisten in de verliezersronde geen overwinning te behalen en vielen daardoor buiten de top 32.

Er waren deze avond 4 dames vertegenwoordigd, waarvan zoals gemeld Samantha en Cretienne in de verliezersronde kwamen. Dit gold ook voor Liza Burggraaf, de best geklasseerde dame in de stand. Toch mochten we nog wel één dame in de winnaarsronde verwelkomen. Anouk Lokum wist zich ternauwernood, na een miniem verschil op legsaldo te plaatsen. In de winnaarsronde trof zij Danny Noordijk, die haar met 3-0 uit het toernooi speelde, maar zich daarmee wel als beste dame van de avond mocht noemen.

In de verliezersronde stonden teamgenoten Simon Overleeft en Ger Boekee tegenover elkaar. Simon was na een mindere poulefase opgekrabbeld en wist te winnen van Dennis Meijboom en Jaap van Tiggelen met 2-1 waarna Alex Ton met 2-0 uit de finale werd gehouden.

Ger had na slechts één leg in de poule te hebben uitgegooid, wel zijn draai te vinden en versloeg op weg naar zijn finale achtereenvolgens Samantha Snaauw (2-1) Maurice de Keizer (2-0) en Mike Kaptein (2-0). In het Stamgasten onderonsje, waarbij Gert Kooi als neutrale scheidsrechter fungeerde was het Ger die Simon op de juiste moment afstrafte en er zo met een 3-1 overwinning van doorging.

In de winnaarsronde plaatste de volledige top 10 van de stand zich en zou daarin weinig verschuivingen plaatsvinden. Als poulewinnaars kwamen uit de bus Richard van den Boogaert, Jordy
Kaptein, John Schipper, Menno Angenent, Jeffrey Krijger, Menno Angenent en Raymond van der Hoeven. Voor Jordy en John viel direct het doek, door toedoen van Ali Komurcu en Patrick Luijendijk ,beide met 3-0.

Ook in de kwartfinales wisten Ali en Patrick met 3-0 te winnen. Ali van Richard van den Boogaert en Patrick van Menno Angenent. In de onderkant van het schema viel de beslissing in de laatste leg. Jeffrey Krijger versloeg Marcel van Verk met 3-2 en Raymond van der Hoeven kroop door het oog van de naad tegen Jos Solleveld. In de halve eindstrijd troffen Ali en Patrick elkaar, waarbij Pat met 4-2 won. Raymond maakten er een marathon partij van en het was Jeffrey die won met 4-3 en zo zijn tweede finale plaats wist te behalen van dit seizoen.

Patrick had de eer om te beginnen in de finale die over 5 gewonnen legs gespeeld ging worden. Beide heren hielden elkaar in evenwicht in de eerste paar legs en kwamen zo op een 3-3 tussenstand. Scores gingen op en neer waardoor het voordeel in de legs soms als sneeuw voor de zon verdween. in de 7e leg leek Jeffrey te gaan breaken, maar bij het gooien op de dubbels vlogen de vonken soms van het bord, maar vielen de pijlen aan de verkeerde kant van het draad. Patrick trok hem uiteindelijk toch over de streep en kwam op 4-3. Ook in de achtse leg ging het gelijk op, maar Jeffrey lukte het niet om te finishen waarvan Patrick dan wist te profiteren en zo de overwinning boekte.

Er werd deze avond 15 maal een 180-score gegooid, waarvan Ali Komurcu en Marco Meijboom er ieder met 3 stuks de meeste voor hun rekening namen. 5 maal werd er een 100+ finish gemeld, met 130 in de poules bleef die van Jeffrey Krijger tot aan het einde van het toernooi staan. Bij de dames wist Samantha er met 76 voor te zorgen dat zij de prijs bij de dames in ontvangst wist te nemen.

Hiermee is er een einde gekomen aan de cyclus van de HWDO Ranking 2016-2017. Raymond van der Hoeven is winnaar in de einstand geworden. Patrick Luijendijk wordt 2e en Jeffrey Krijger eindigt op de 3e plek. Liza Burggraaf wordt beste dame in de stand.

Op zaterdag 10 juni zal het finale toernooi worden gehouden, waar er voor de winnaar € 400 klaar zal liggen, maar er ook voor de overige deelnemers prijs zal zijn 19.30. Deze avond zal plaats vinden in café Effe Om in Oud-Beijerland, aanvang om De top 32 plaats zich automatisch voor het eind toernooi, maar de nummers 33, 34, en 35 zijn ook uitgenodigd om op deze avond aanwezig te zijn en zal bekeken worden hoe zij ingevuld zullen worden. Verder info hierover volgt via de hwdo website.

Nog enkele leuke feitjes en statistieken over afgelopen jaargang:

* Er waren dit jaar 414 deelnames, ingevuld door 94 deelnemers waarvan 7 dames.
* 4 deelnemers bezochten alle 12 toernooien.
* Er werd 130x een 180-score gegooid
* Raymond van der Hoeven gooide daar 10% van.
* Liza Burggraaf is de enige dame die (2x) 180 gooide.
* 67 maal werd er een 100 of meer finish gegooid.
* 158 van Danny Noordijk bleek de hoogste finish te zijn.
* Raymond van der Hoeven wist 8x een hoge finish te gooien.
* 100 was de meeste uitgegooide finish; 11x door 11 verschillende personen
* Bij de dames werd 15 x een hoge finish gemeld
* Anouk was met 90 verantwoordelijk bij de dames voor de hoogste uitworp.
* In de 12 finales stonde ook 12 verschillende personen.
* Raymond van der Hoeven won 4 van zijn 5 finales
* Ook wist hij 2x de Verliezersronde te winnen.
* Patrick Luijendijk won 2 finales, maar verloor er ook 2.
* Jeffrey Krijger verloor 2 finales, maar wist in de verliezersronde 1x te winnen
* In de verliezersronde wist Menno Angenent ook 2 finales te winnen.
* Van de top-10 wisten Patrick Luijendijk en Marcel van Verk altijd de winnaarsronde te halen.