logo havenzichtHet begin: In het millennium jaar 2000 werd deze ranking voor de eerste maal gespeeld, toen nog net als de daaropvolgende drie jaar als zomerranking op 12 opeenvolgende zondagen. In het eerste jaar kwamen er gemiddeld 46 deelnemers naar café Havenzicht om deel te nemen aan de ranking die dat jaar gewonnen werd door Dennis Labee die liefst zeven toernooi overwinningen boekte. Op het finaletoernooi verloor Dennis dan in de finale van Ben Michels die hiermee 500 gulden opstreek.

In 2001 werd het nog wat drukker op de ranking. Dat jaar kwamen er gemiddeld ruim 47 dames en heren naar Havenzicht om de strijd met elkaar aan te gaan. Debet hieraan was misschien het feit dat er zich 40 deelnemers voor het finale toernooi konden plaatsen. Rankingwinnaar dat jaar werd Jaap Dijksman terwijl Ardy Jongenelen het finaletoernooi op zijn naam schreef. Dit jaar werd ook voor de eerste maal een 170 finish gegooid en wel door Cor Ernst die ook de meeste 180 ers op zijn naam bracht met 25 stuks.

2002 was het laatste jaar dat deze ranking in de zomer gespeeld werd. Door een overvolle agenda kond er dat jaar pas laat gestart worden en ging de ranking over maar 10 toernooien. Dit was ook meteen het minst succesvolle jaar wat waarschijnlijk toch te wijten was aan de late start. "Slechts" 35 deelnemers kwamen dat jaar per toernooi de strijd met elkaar aangaan. Rankingwinnaar werd, net als een jaar eerder, Jaap Dijksman die Patrick Toom slechts één punt voorbleef. Patrick wist met 170 wel de hoogste finish te realiseren terwijl Jaap samen met Dennis Labee de meeste maximum scores wist te gooien, beiden 16 stuks. Dennis wist dit jaar wel het finale toernooi te winnen en streek daarmee 400 € op.

Jaarranking: In 2003 werd dan voor de eerste maal over een jaar ranking gespeeld verdeeld over 15 toernooien. Hiervan werden er ook enkele toernooien op zaterdagavond gespeeld. Ditmaal kwamen er gemiddeld 32 dames en heren naar de toernooien. Het was Cor Ernst die ditmaal rankingwinnaar werd. Ook wist Cor een 170 finish te gooien net als Leslie de Vormer en Ed de Jong. De meeste 180 scores kwamen uit handen van Ronald Visser die ook het finale toernooi op zijn naam schreef en hiermee 600 € binnenhaalde. Overigens gooide John Buglass de meeste 180 scores op één toernooi n.l. 9 stuks.

In 2004 het meest succesvolle jaar tot dan toe met ruim 50 deelnemers gemiddeld. Cor Ernst wist de meeste toernooizeges te behalen met 4 stuks terwijl Jaap Dijksman de ranking won. Jaap wist tijdens deze ranking liefst 32 maal de maximum score te gooien wat het hoogste aantal tot dan toe was. De hoogste finish bleef ditmaal op 161 hangen wat gegooid werd door Mareno Michels. Mareno wist ook het finaletoernooi te winnen door Cor Ernst in de finale te verslaan, goed voor 600 € terwijl Cor er 400 binnenhaalde. Ditmaal werden ook de beste acht dames van de ranking uitgenodigd, (mits zij aan voldoende toernooien hadden deelgenomen) om op de finaledag de strijd met elkaar aan te gaan. Winnares hiervan was Jeanette van Beekum terwijl Laura van Dijke de beste dame op de ranking was.

2005: In 2005 werd zowaar het record van 2004 wat deelnemers betreft ruim gebroken. Ditmaal gemiddeld liefst 55 deelnemers per toernooi waarbij 76 het grootste deelnemersaantal op één toernooi was. Mareno Michels wist dit jaar de meeste toernooi zeges te behalen met 5 stuks terwijl Ardy Jongenelen de ranking won met evenveel punten als Anne Schaap die één toernooi meer speelde. Net als een jaar eerder bleef de hoogste finish ook dit jaar op 161 staan, hij werd gegooid door Mareno Michels, Ardy Jongenelen en Peter Velterop. Mareno gooide met 25 stuks ook de meeste 180 scores.

Cor Ernst won ditmaal het finaletoernooi met winst op Ben Michels in de finale, ditmaal voor Cor dus wel de 600 €. Van de acht genodigde dames toonde Jeanette van Beekum zich ook ditmaal de sterkste op het finale toernooi. Onbetwist ranking winnares werd Dushi Wouters die liefst zesmaal de beste dames was.

2006: Ook in 2006 werden er weer records gebroken. Op het openingstoernooi kwamen liefst 85 deelnemers terwijl het totaal aantal op 898 uitkwam, een gemiddelde van ruim 59 per toernooi. Peter Velterop won dat jaar de Ranking terwijl we 16 verschillende toernooiwinnaars hadden, alleen Cor Ernst en Jan Karel behaalden beiden 2 toernooizeges. De hoogste finish kwam dit jaar met 170 uit handen van Hans v.d. Giessen. Peter Velterop gooide met 25 stuks de meeste 180 scores dit jaar.

Cor Ernst won ook in 2006 het finaletoernooi, ditmaal moest Dennis Labee genoegen nemen met de 2e plaats. Dushi Wouters won dit jaar bij de dames niet alleen de ranking maar ook het finaletoernooi.

2007 was wat aantallen betreft een topjaar. De meeste deelnemers, ruim 67 gemiddeld per toernooi. De meeste maximum scores, Jan Karel met 35 stuks en drie keer een 170 finish. Nadat Martin Jongejan en Anne schaap vanaf 170 wisten te finishen was het Annemieke Booster die als eerste dame in Havenzicht vanaf 170 uit wist te gooien. Cor Ernst won dit jaar behalve de ranking voor de derde maal in successie het eindtoernooi. Ditmaal was het Martin Jongejan die zich met de 2e plaats tevreden moest stellen. De winst van Cor was ditmaal goed voor € 900, - terwijl Martin zich met de helft daarvan tevreden moest stellen.

Helaas kende dit toernooi ook het dieptepunt in de Havenzicht Ranking historie. Na afloop van het vierde toernooi werd André Bouwens onwel en overleed op 44 jarige leeftijd. André had eerder die dag nog de finale gespeeld en de eerste plaats op de ranking ingenomen.

2008: Net als andere rankings ontkwam ook die van Havenzicht in 2008 niet aan een teruggang in aantal deelnemers al bleef deze toch beperkt en kwamen er gemiddeld ruim 52 per toernooi. Dit betekent dat ook dit jaar de top veertig van de ranking weer uitgenodigd werd voor het eindtoernooi. Jan Karel schreef in 2008 de ranking op zijn naam met Martin Jongejan op de 2e plaats. Op 3 en 4 eindigden Hans Boer en Guus Brandt. Dushi Wouters won de ranking bij de dames voor Ria de Pan op 2 en Monique Geelen op 3.

Ook in 2008 was er een nieuw record, Jan Karel gooide met 40 stuks de meeste maximum scores ooit. Martin Jongejan bleef op 32 steken terwijl Ardy Jongenelen, Dennis Zijderhand en Cor Ernst er elk 16 lieten noteren. In totaal werden er 337 gegooid en dat is toch goed voor een aardige plas bier. De hoogste finish kwam ook dit jaar op 170 uit, Erik Schouten en Anne Schaap wisten deze te finishen. De derde finish kwam met 161 uit handen van René Vermeulen. Jan Karel schreef driemaal de toernooizege op zijn naam en was ook driemaal runner up. Ook Dennis Zijderhand en Bryan de Hoog wisten driemaal de zege te behalen waarvan tweemaal als koppel.

2009: Records werden er in 2009 niet geboekt op de Havenzicht Ranking maar wel konden wij als organisatie verheugd mededelen dat het aantal deelnemers t.o.v. 2008 weer behoorlijk is gestegen. Kwamen er in 2008 nog gemiddeld een goede 52 per toernooi, dit jaar is dat gestegen naar gemiddeld ruim 61 (61,6) per toernooi zodat ook nu weer de top 40 (41, twee gelijk) van de ranking wordt uitgenodigd voor het finaletoernooi. Ditmaal schreef Martin Jongejan de ranking op zijn naam met Jaap Dijksman als verrassende 2e. Jan Karel en Mareno Michels eindigden op 3 en 4. Bij de dames hebben Ria de Pan (1e)en Dushi Wouters (2e) van plaats gewisseld t.o.v. 2008. Samira Michels eindigde op de 3e plaats bij de dames.

Martin Jongejan gooide wel minder maximum scores als een jaar eerder, maar met 27 stuks gooide hij er nu wel de meeste. Jan Karel nam er ditmaal 24 voor zijn rekening terwijl Cor Ernst goed was voor 21 stuks. Ook het totaal bleef iets achter op 2008 maar 301 stuks is toch goed voor een aardige plas bier. Ook ditmaal kwam de hoogste finish weer uit op 170, Bjorn de Jong en Cor Ernst waren ditmaal de daders. Wilko Kattestaart en Hans Ooyen volgden op gepaste afstand met beiden een 160 finish.
In 2009 hadden we liefst 13 verschillende toernooiwinnaars. Ook met het aantal toernooizeges ging de man uit Den Bommel op kop, Martin won driemaal. Jan Karel, Cor Ernst, en tot ieders verbazing Jaap Dijksman, wonnen tweemaal.

2010: In 2010 schreven zich 167 deelnemers één of meerdere malen in. Spelers uit alle categorieën waren hierbij vertegenwoordig en in tegenstelling tot de algemene tendens ging het gemiddelde aantal deelnemers in Havenzicht weer omhoog naar ruim 63 gemiddeld per toernooi. Jan Karel, wie anders, was ditmaal verantwoordelijk voor weer nieuwe records. Jan verbeterde het meeste aantal maximum scores gegooid op één toernooi en bracht dit op 13 stuks. Het zal niemand verbazen dat Jan ook het totaal aantal verbeterde, hij verbrak zijn oude record van 40 en bracht dit op 47 stuks. Jeroen v. Die en Marco Smit eindigden beide met 24 stuks op een gedeelde 2e plaats. De 180 scores werden gesponsord door Arbo – adviesbureau Van ´t Oor. In totaal werden er 391 maximum scores gegooid en dat is toch altijd goed voor een aardige hoeveelheid bier.

Jan Karel schreef in 2010 ook de Ranking op zijn naam, met Jeroen v. Die op twee en Dennis de Winter op drie. Bij de dames was het Liza Burggraaf die de ranking op haar naam schreef voor Eva Sullivan en Monique Geelen. Overigens kenden de dames een minder seizoen, er plaatsten zich slechts 2 dames voor het finaletoernooi. Echter zijn er weer acht die op het finaletoernooi onderling de strijd met elkaar aan mogen gaan. Terwijl de heren gesponsord werden door " van de Riddermolen" werden de dames gesponsord door Glazenwasserij de Haan.

De hoogste finish kwam ook ditmaal op 170 welke werd gegooid door Elvin Geerlof. De tweede finish kwam uit op 164 welke werd gegooid door Cor Ernst terwijl Dennis de Winter en Michael v. Dijk vanaf 161 wisten te finishen. De finishes werden gesponsord door Jan de Vormer. In 2010 hadden we in totaal elf verschillende winnaars. Ook hiermee was Jan Karel koploper met vier toernooizeges, daarnaast eindigde Jan nog driemaal als Runner up. Marco Smit was goed voor drie toernooizeges net als Dennis de Winter. Liza Burggraaf liet zich zesmaal als beste dame kronen.
Op de finaledag waren er dan wel diverse huizenhoge favorieten, maar het was "Big Ron" Visser die er met de hoofdprijs vandoor ging met in de finale winst op Bryan de Hoog.

2011: Records werden er in het jaar 2011 niet gebroken, Havenzicht ging dit jaar in de pas mee met andere toernooien en zag de gemiddelde deelname dalen naar een kleine 56 per toernooi wat wel betekende dat ook nu de top veertig (41) zich plaatste voor het eindtoernooi. Op de eindstand wisselden Jan Karel en Jeroen van Die van plaats, ditmaal werd Jeroen 1e en Jan 2e voor Wesley Plaisier. Ook Robert-Jan Koolstra kan als nieuwkomer terugkijken op een geslaagd seizoen met een 5e plaats. Bij de dames herstelde Dushi Wouters de orde en zij eindigde voor Liza Burggraaf en Ria de Pan.

Het totaal aantal 180 scores kwam ditmaal uit op 303 en ook nu nam Jan Karel hiervan de meeste voor zijn rekening, ditmaal met 32 stuks. Jeroen van Die volgde met 23 terwijl Dennis de Winter er 19 liet noteren. De hoogste finish bedroeg ook nu weer 170, Ronald Visser en Jan Karel wisten deze te gooien terwijl Dennis de Winter goed was voor een 164 finish. De hoogste finishes werden gesponsord door Jan de Vormer.

De dames deden het ditmaal op de reguliere ranking beter als een seizoen eerder, vier plaatsten er zich ditmaal voor het finaletoernooi. Ook zijn er weer acht die onderling de strijd mogen aangaan. Terwijl de heren gesponsord worden door "van de Riddermolen" werden de dames gesponsord door Glazenwasserij de Haan.

Mareno Michels boekte in 2011 de meeste toernooioverwinningen met vier stuks op vijf deelnames. Jeroen v. Die en Dennis de Winter waren voor beide goed voor elk drie stuks. Onder de dames toonden Ria de Pan en Liza Burggraaf zich elk driemaal de sterkste. Overigens schreven dit jaar 143 verschillende deelnemers zich een of meerder malen in. Van Andy Karel tot Ruud "Dart opa" Schipper, en van Samantha "The Body" Krijger tot aan Joey-Rus Hartland, alle categorieën waren vertegenwoordigd.
Op de finaledag waren Jeroen van Die en Eva Sullivan die zich de sterkste toonden, Jeroen versloeg in de finale Marco Smit terwijl Eva in de damesfinale Dushi Wouters het nakijken gaf.

2012: In het jaar 2012 liep de Havenzicht ranking weer mee in het spoor van de neergaande lijn op de toernooien, maar mocht zij zich nog steeds verheugen in een opkomst van 48 dames en heren. Dit betekende dat er zich ditmaal 32 dames en heren voor het eindtoernooi plaatsten.

Ranking winnaar werd net als een jaar eerder Jeroen van Die voor Jan Karel, die drie toernooien minder speelde. Wesley Plaisier eindigde ook ditmaal op plaats drie terwijl Robert-Jan Koolstra een plaatsje hoger eindigde als een jaar eerder. Bij de dames nam Ria de Pan het stokje over van Dushi Wouters die ditmaal op drie eindigde achter Eva Sullivan. De dames hadden het dit seizoen zwaar, slechts twee plaatsten zich voor het finale toernooi terwijl er drie net buiten de boot vielen. Evengoed mochten er vijf dames onderling de strijd aangaan op het finaletoernooi.
Records werden er dit jaar niet gebroken, al was Jan Karel de eerste die in de Havenzicht historie een 167 finish wist te gooien. Wat finishen betreft kwam hij hiermee op plaats drie, Ben Michels en Mitchell von Schukkmann wisten beiden vanaf 170 uit te gooien. De hoogste finish werd dit jaar gesponsord door Jan de Vormer.
Met de 180 scores eindigde Jan Karel wel bovenaan met 36 stuks gevolgd door Jeroen van Die (21) en Mitchell v. Schukkmann (17). Petra de Vormer stond voor dit jaar garant voor de sponsoring van de 180 scores. Ook wat betreft toernooizeges drukte Jan zijn stempel dit seizoen met 6 overwinningen op elf deelnames.

Op het finaletoernooi was het ditmaal Mareno Michels en Alex van Emmerloot die de finale speelden welke gewonnen werd door Mareno.

2013: Het aantal deelnemers nam in 2013 weer toe, dit jaar melden zich gemiddeld 59 dames en heren wat weer 40 deelnemers op het finaletoernooi opleverde. Dit kwam door het wegblijven van Cor Ernst en een gelijke stand uit op 41 terwijl er bij de dames 9 aan het onderlinge toernooi mochten deelnemen.

Jan Karel wist ditmaal de ranking op zijn naam te schrijven voor Mareno Michels, Nigel van Milligen (3) en Erik van Rijswijk (4). Bij de dames eindigden Ria de Pan en Dushi Wouters ditmaal op gelijke hoogte en moest Samira Michels genoegen nemen met de 3e plaats.

Mareno Michels evenaarde met 47 maximum scores het record van Jan Karel uit 2011, Jan moest ditmaal genoegen nemen met de 2e plaats met 33 stuks. Ook met de hoogste finish plaatsten Jan en Mareno zich op de hoogste trede, beiden lieten op hetzelfde toernooi een 170 finish noteren, Ardy Jongenelen bleef met een 167 op de 3e plaats steken.

Mareno Michels won dit jaar viermaal terwijl Jan Karel en Cor Ernst beiden driemaal een toernooi op hun naam schreven. Helaas hing Cor Ernst halverwege het jaar zijn darts in de wilgen. Bij de dames wisten Dushi Wouters, Ria de Pan en Daisy van Driel elk drie toernooien op hun naam te schrijven.

Het finaletoernooi en de €750 viel ditmaal ten prooi aan Dennis de Winter die in de finale hiervan Mareno Michels naar de Runner up positie speelde. Dushi Wouters werd ditmaal de sterkste dame, zij versloeg in de finale Ria de Pan.